sunflower seeds bread
this bread surprised me to be honest, i have never used a different type other than the white flour to bake, but this sunflower dark flour made the bread super moist.
i must say ( despite my addiction to breads) but kneading the dough is a stress relief method for me, just give it a try and you’ll be happy with result coz the more you knead the dough the more the gluten develops and the better your bread will turn after baking.
recipe
Ingredients:
3 cups sunflower seed flour
1 cup white bread flour
2 Tbsp. dry active yeast
¼ full fat milk
¼ cup vegetable oil
1 Tbsps. salt
1.5 cup warm water
Method:
mix together yeast and milk and set a side for 5 mins till foamy.
in the bowl or your electric mixer, using the dough hook, mix the dry ingredients ( flours and salt ) well then start adding the oil, milk and yeast mix, gradually add the warm water till it forms a playable dough that is slightly sticky but doesn’t stick your hand, knead it for about 8 mins, form it as a ball and cover with a plastic wrap to double in size ( about 1.5 hours ).
After the dough has doubled in size, start kneading it by squeezing the top of it out then rolling it back in, repeat this for like 5 mins, divide it into 2 equal size balls, put each ball on your baking pan, apart with 5 cm coz they will double in size, dust with white flour and cover with plastic wrap and set aside for 1 hour.
Heat the oven to 200C, put a baking dish full of boiling water on the bottom of your oven, leave it inside for 10 mins to create some steam.
Using a sharp knife decorate your bread the way you desire, place them on the top rack inside your oven for 20 mins then reduce the temperature to 180C, lower the rack to the middle of your oven and bake for another 20 mins.
Leave the bread to cool on a wire rack
—————————————————————
Notes :
The more you knead your bread dough the more you get a fluffy bread coz you allow the gluten inside the flour to develop.
Creating a steam inside the oven is the secret of having a rough crunchy bread surface.
Pay attention to your water inside the oven not to completely evaporate
بالعربي
الطريقة :
نخلطوا الخميرة مع الحليب و نخلوها لمدة 5 دقايق بحيث تكون رغوة كثيفة.
في العجانة الكهربائية ( او باليد بس حتاخد جهد و وقت اكثر ) نخلطوا المكونات الجافة مع بعضها و نزيدوا الزيت و خليط الحليب و الخميرة ، نضيفوا الماء تدريجيا لين تتكون عندنا عجينة رطبة بس ما تلصقش في اليد، تعجن لمدة تقريبا 8 دقائق و تتشكل على شكل كرة ، تتغطى بالنايلون الشفاف و تترك ليتضاعف حجمها ( ساعة و نصف تقريبيا ).
بعد ما تتضاعف العجينة في الحجم، على سطح املس تعجن بالضغط براحة اليد على طرف العجينة للخارج و بعدين تلف للداخل، و تكرر العملية لمدة 5 دقائق تقريبا.
نقسموا العجينة نصفين و كل نصف يتشكل على هيئة كرة، نحطوهم على الطاجين المجهز بورقة زبدة من غير ما ندهنوه باي شي ، شوية دقيق ابيض عالخبزة و نغطوهم بالنايلو لمدة اقل شي ساعة.
نسحنوا الفرن على 200 درجة مئوية و نحطوا طاجين فيه امية تغلي على الرف السفلي لمدة 10 دقائق بحيث يكون بخار داخل الفرن.
بسكين مسنن نزينوا الخبزة باي شكل و نخلوها الفرن على الرف العلوي لمدة 20 دقيقة ،خفضوا الحرارة على 180 و نغيروا مكان الخبزة على الرف الوسطي في الفرن لمدة 20 دقيقة ثانيات.
بعد ما اطيب نطلعوها و نحطوها على المشبك لين تبرد
المقادير :
3 اكواب دقيق بذور عباد الشمس
1 كوب دقيق ابيض
2 م.ك خميرة
¼ كوب حليب كامل الدسم ( دافئ )
¼ زيت نباتي
1 م.ك ملح
1.5 كوب ماء دافئ للعجن
—————————————————————
ملاحظة :
كل ما تزبد مدة العجن كل ما النتيجة تكون افضل لان مادة الجلوتين تتمطط اكثر في العجينة
تكوين بخار داخل الفرن يساعد في تكوين الطبقة المقرمشة الخارجية للخبز.
اهم شي خلال الفترة اللي فيها الخبزة في الفرن هو مراقبة الماء في الطاجين السفلي لو قريب تتبخر لازم تزيدوها امية تغلي
معلش وين متوفر دقيق بذور عباد الشمس في ليبيا
عند محل مستلزمات المقاهي مقابل المستشفي الخضرا