basic,  desserts

Orange Jam

i grew up in a house full of home made jams, my mother used to make  jams of each season fruit, and to be honest i never liked Orange jam, i used to find it too bitter, lately i started to really enjoy it, only when i realized that bitterness can be controlled to adjust anyone's taste by the amount of orange peels you add to the jam.

my recipe requires mixing 2 types of oranges which will lead to a very balanced taste, its not too sweet nor bitter plus it has a citrusy flavor.

i took a picture the 2 types of oranges i used just to make it more clear, the Seville orange ( on the left ) is usually more bitter, has a very thick kind of fluffy skin and comparing to the regular oranges we use for juice it has less amount of liquids ( juice )

 

recipe

Ingredients:

1.5 Litter Seville orange juice

1 litter orange juice

2 litter water

Pulp of all the Seville oranges

Peels of 10 Seville oranges ( cut into slices )

1.5  to 2 Kg white sugar

 

 

Some needed tools:

Clean jars

Cotton kitchen towel

 

 

 

 

Method:

Wrap the orange pulp in a clean cotton kitchen towel ( close it tight so it wont open while cooking )and put it in a large deep saucepan add to it  the 2 juices, water and the peels.

Turn it on a high heat till it starts to boil, turn the heat to medium and let it simmer for at least an hour or till the peels become soft, turn the heat off and allow to cool completely in room temperature.

Take off the towel and discard the pulp.

Measure all liquids left in the pan using a liquid measuring jug, return them to pan then add 1 kg of sugar for each 1 litter of liquids, turn on the heat on medium till it start to boil, lower it to low and let it simmer for another hour or till it holds up when you do the jam test*.

Turn off the heat and allow it to cool in room temperature then fill it in jar and store in a dry cool place.

 

*Jam test:

Take a small amount of the jam mixture ( like 1 Tbsp) on a small plate and place in the fridge, wait for 5 minutes then check it, if it did hold up and it is not liquidy anymore then its ready and you can turn off the heat now, if not then it needs more time to cook.

 

 

بالعربي

الطريقة:

اول شي نحطو التفش في شاش او فوطة مطبخ و نسكروه كويس عشان ما ينفتحش في الطنجرة بعدين.

في طنجرة ( غارقة ) نخلطو نوعين العصير و الماء و قشور البرتقال مع بعض و نحطو معاهم الشاش او الفوطة، نخلوهم على نار عالية لين يبدا الخليط بالغليان، نغيروا النار على متوسطة او هادية و تترك لمدة ساعة تقريبا او الى ان تصبح القشوررطبة نوعا ما ، نطفوا النار و نخلوها تبرد في حرارة الغرفة.

بعد ما تبرد تماما نتخلصو من الشاش، نعاودوا نكيلو ( قياس كمية ) الخليط اللي في الطنجرة و نردوه فيها.

نضيفوا للخليط مقدار 1 كجم سكر لكل 1 لتر، و نرجعوهم عالنار الي ان تصل الي مرحلة الغليان، تترك على نار هادية لمدة ساعة الي ساعة و نصف او الي ان تتماسك عند اجراء اختبار المربى* .

تترك لتبرد تماما بعدين نعبوها في الفازوات و تحفظ في مكان جاف و بارد.

*إختبار المربى:

هو اختبار يندار عشان نعرفوا لو المربي جاهز او لا و طريقته بان ناخدوا شوية من المربى و هي عالنار في صحن صغير و نحطوها في الثلاجة لمدة 5 دقائق ، لو لقيناها بدت شادة و مش سائلة يعني المربى جاهز، لو مزلت سائلة اذا محتاجة وقت زيادة عالنار.

المقادير:

1.5 لتر عصير برتقال النارنج

1 لتر عصير برتقال عادي

2  لتر ماء

الالياف و الحشو الداخلي لبرتقال النارنج بعد العصر ( التفش )

قشر 10 برتقال نارنج مقطعة شرائح رفيعة

1.5 الى 2 كجم الى سكر ابيض

ادوات خاصة:

شاش او فوطة مطبخ قطنية

برطمانات نظيفة

 

 

4 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Follow by Email
Instagram