Panettone
i dont even know how to start or where to begin?, i cant explain how happy and proud i am to finally get to make a great panettone at home, i lost counting of how many times i tested panettone recipes and kept failing to reach a perfect balance of softness like a brioche but its more likely to be a bread, the airy fluffy texture AHHH !!!!
just for the past 2 weeks i tried 4 different recipes, and i can tell my last one was the ” almost there ” recipe but still i didnt like how it was not fluffy and started to crumble and dries so fast after cutting it which a typical panettone should NOT do, so i decided to just add my touch and edit it, gladly YES it worked and YES i was jumping crazy in the kitchen dancing like i won a prize lol.
قصتي مع البانتوني طويللللة، جربت عدة وصفات و كانت كلها فاشلة في اني نوصل للنتيجة اللي نبيها لان البانتوني مفروض يكون رطب و هش شوية زي البريوش و لكن هو اقرب للخبزة و في نفس الوقت مش حلو هلبة.
اخر وصفة جربتها الاسبوع اللي فات كانت الاقرب للنتيجة اللي ندور فيها بس مزال لان البانتوني طلع يتفتفت لما ينقص و اللي هو غلط فا حطيت اللمسة و التغيير الاخير و اخيييييرا النتيجة اللي نبيها طلعت و تقدروا حاليا تتخليوا كيف قعدت انقز و نرقص من الفرحة في المبطخ تحت شعار ( هرمنااااا ) ههههه
this Pyrex jug is a MUST in every kitchen and for any cook or baker, i find it so handy and easy to use, in this recipe i used it to warm up milk, water and honey all at once in the microwave for 20 seconds then mixed in eggs and there you go less dishes to wash lol.
get a collection of different size using this link (Pyrex 4-Piece Glass Measuring Cup Set with Large 8 Cup Measuring Cup)
تكلمت على مالقي البايركس هذا من قبل و ثاني و ثالث لان جدااااا مهم و من اهم الادوات بالنسبة ليا و لاي شخص في المطبخ، في الوصفة هذه كان ساهل جدا اني سخنت الحليب و المية و العسل مع بعض 20 ثانية في المايكرويف و بعدها ضفت البيض بكل بساطة.
اللي يحب في منهم مجموعة متوفرة في امازون في الرابط اللي فوق :))
so much liquid and butter into this dough + the raisins had absorbed all the juice and water so dont panic its a wet sticky dough which will make it a very light and fluffy Panettone later, be patient :))
they key here is to allow this beautiful dough to rise slowly, so please dont try to rush things out buy placing it near the heater or any of the tricks we sometimes do to quick up the processes lol it wont give the perfect result we are working on here! so again just leave it alone till it becomes huge and you will be proud! ( see photo ).
meanwhile, get your baking pans ready, so if you are like ME, dont have a special Panettone tin to bake it in i created something, so just a simple rectangular parchment paper, wrapped around the inner face of your cake pan, fold the top edge to it will hold the tube shape and there you go! ( see photo )
وحدة من الاسرار هنا هي ان تخلوا العجينة ترتاح و تخمر على اقل من مهلها، ما تستعجلوش و تحطوها جنب الدفاية و لا اي من الخدع اللي احيانا نديروا فيها، خلوها في حالها لين يتضاعف الحجم حتى 4 اضعاف و حتعطيكم النتيجة اللي ندوروا فيها.
لو كنتوا زيني ما عنديش الطاجين الخاص بالبانتوني بكل بساطة استعملت ورق زبدة مستطيل و لفيته على المحيط الداخلي لطاجين خبز كيك عادي و طبقته عشان يتسكر على بعضه ( شوفوا الصورة )
i made 2 small size panettone simply coz i though they would be cutie lol, anyway the dough is kindda sticky so use some flour to be able to shape it into a ball, its important to fold the outer edge toward the center in order to form a ball which will allow more air into the dough again for the sake of that fluffy texture later.
allow it to rest and raise slowly, bake it, and it is soooo important to do NOT miss this step, while it is still hot FLIP if and HANG it upside down till its completely cooled, WHY? because this will keep all the air we were creating during the whole process and wont fall down while cooling, TRUST me it makes a difference.
انا قسمت العجينة لجزئين و درت اثنين بانتوني صغار لان ببساطة شكلهم احلى بالنسبة ليا، العجينة تتلصق لان فيها هلبة سوائل و زبدة فا استعملوا الدقيق عشان يسهل عليكم عملية التشكيل، و مهم جدا جدا ان طريقة التشكيل تكون بانكم اطبقوا الاطراف على المنتصف بحيث يدخل الهواء اكثر للعجينة وهكي تزيد تولي خفيفة اثناء الخبز.
الخطوة الاخيرة جدا جدا جدا مهمة و هي انكم تعلقوا البانتوني مقلوب لين يبرد من اول ما يطلع من الفرن لان هكي الهوا اللي فيه يقعد و يحافظ على القوام الحفيف اللي ذاحله، الحطوة هادي ادير فرق في النتيجة . ( شزفزا الصورة )
recipe
Ingredients:
1 cup raisins
2 Tbsp. grape juice
3 Tbsp. hot water
3¾ cups bread flour
½ cup sugar
1 Tbsp. active dry yeast
½ tsps. salt
2 Tbsp. orange zest
1 tsps. vanilla extract.
3 eggs (at room temperature)
¼ cup lukewarm water
½ cup warm whole milk
1 Tbsp. honey
10 Tbsp. unsalted butter (softened)
1 Tbsp. unsalted butter (melted)
1 tablespoon unsalted butter (chilled)
Powdered sugar for dusting
Special Equipment:
30cm ( minimum ) metal or wooden skewers
Method:
In a small bowl, combine raisins with grape juice and hot water, mix well and set a side till the raisins absorb all the liquids.
In the bowl of your stand mixer using the kneading hook (can be done by hand but it will take longer), mix together flour, yeast, sugar, salt, orange zest and vanilla extract till well combined.
In a deep bowl mix eggs, water, milk and honey then start adding it to flour mixture with the mixer on, turn the speed on medium till it starts to form a dough.
Start adding the softened butter slowly allowing each patch to combine well with the dough (one tablespoon at a time), knead for about 8 mints.
Drain the raisins and get rid of liquids, mix in the melted butter then add them to the dough, mix well using a spatula or a wooden spoon.
Cover with a plastic wrap and allow to rest for at least 10 hours in room temperature (not warm).
Prepare you pans, If you have a panettone tin then perfect if not then just cut a parchment paper in a rectangular shape, higher than your baking pan and fold the top of it so it will hold still and wont open ( see photo ).
On a floured surface ( table ) cut the dough into 2 ( if you are planning to make one panettone then skip the cutting part ), start folding the edges of the dough toward the centre to form a ball, place it in you baking pan ( folding side down ) brush all the extra flour if needed, and allow to rest rise for about 6 hours.
Heat the oven to 180C, rack in the middle and, with a sharp knife make a shallow cross on the surface then place ½ the cold butter on the centre of the cross ( for each panettone ).
bake your panettone for 45 minutes ( it has to be dark in color ), remove from oven pierce metal or wooden skewers all the way through the panettone about 2cm from the bottom so the skewers are secure. Hang the panettone upside down over a large bowl and allow to cool completely, dust with powdered sugar before serving.
بالعربي
الطريقة:
في صحن عميق شوية نخلطوا الزبيب مع عصير العنب والماء الساخن و يترك على جنب عشان يتشرب السوائل.
في الخلاط الكهربائي ( باستعمال الراس المخصص للعجن ) نخلطوا الدقيق، الخميرة، الملح، السكر، الفانيليا و بشر البرتقال.
في صحن ثاني عميق شوية، نخلطوا الماء الفاتر ( او الدافي ) مع الحليب و العسل و البيض بعدين نبدوا نضيفوهم على خليط الدقيق بالتدريج و نخلوا الخلاط على سرعة متوسطة لين تتكون عندنا عجينة نوعا ما رطبة.
نبدوا نضيفوا الزبدة الرطبة ( بحرارة الغرفة ) بالتدريج يعني تقريبا ملعقة كبيرة لكل مرة و نخلوها تتخلط كويس مع العجينة قبل ما نضيفوا اللي بعدها، بعد ما تكمل الزبدة نخلوها تنعجن حوالي 8 دقائق في العجانة ( او باليد بس حتاحذ وقت و جهد اكثر )
نصفوا الزبيب من السوائل اللي فيه و نتخلصوا منها،نخلطوا معاهم الزبدة الذايبة و نضيفوه لعجينة البانتوني بالسباتولا او بملعقة خشبية لين يتخلطوا كويس مع بعض، نغطوا الصحن بالنايلو و تترك لتخمر و يتضاعف الحجم في حرارة الغرفة ( مش في مكان دافي ) لمدة اقل شي 10 ساعات او ليلة كاملة.
نجهزوا الطواجين اللي بنطيبوا فيهم في حالة ما عندكمش طاجين البانتوني، نقصوا ورقة زبدة علي شكل مستطيل بحيث عرضه يكول اعلى من ارتفاع الطاجين، ندهنوا الطاجين بزبدة و نرشوا شوية دقيق بعدين نلفوا الورقة علي محيطه من داخل و نطبقوه من فوق عشان يتسكر و ما ينفتحش. ( شوفوا الصورة ).
على طاولة او أي سطح املس نرشوا شوية دقيق و نقسموا العجينة نصين ( لو تبوا اديروا بانتوني واحد كبير ما تقسموهاش و كملوا الخطوات لعجينة وحدة ) نشكلوا كل قطعة بطريقة ان نطبقوا الأطراف على الجزء الوسطي لين تتكون عندنا كرة، نحطوها في الطاجين السطح المساوي من فوق ( نحولو الدقيق الزايد قبل بالفرشة ) و تترك لتخمر مرة ثانية لمدة 6 ساعات.
سخنوا الفرن على 180 درجة مئوية، الرف في النص.
باستخدام الشفرة او سكين حاد نديروا علامة اكس X على سطح البانتوني و نقسموا ملعقة الزبدة المجمدة على الاثنين و نحطوها في نص الكروس اللي درناه.
يخبز البانتوني لمدة 45 دقيقة، لونه يكون داكن، اول ما يطلع من الفرن و هو ساخن ندخلو الاسياخ في الجزء السفلي يعني حوالي 3 سم من تحت و يتعلق مقلوب في صحن عميق لين يبرد تماما و يتزين بالسكر البودرة عند التقديم.
المقادير:
1 كوب زبيب
2 م.ك عصير عنب
3 م.ك ماء ساخن
3 ¾ كوب دقيق ( خاص بالخبز )
½ كوب سكر
1 م.ك خميرة
½ م.ص ملح
2 م.ك بشر برتقال
1 م.ص فانيليا
3 بيضات
¼ كوب ماء دافي ( او بحرارة الغرفة )
½ كوب حليب دافي
1 م.ك عسل
10 م.ك زبدة طرية
1 م.ك زبدة صلبة ( من الثلاجة )
1 م.ك زبدة ذائبة
سكر بودرة للزينة
أدوات خاصة:
اعواد خشبية او حديد بطول 30 سم على الاقل
It looks amazing Lubna well done for sticking this far and trying it so many times x فضيعة سلم أيدك
Well done Lubna for trying it many times and sticking till the end, it looks amazing, فضيعة تسلم أيدك
oh yeah i took it as a challenge and i HAD to win it lol. thank you dear
I have to say congratulations. Bravo! It looks amazing… thanks for sharing this beauty ❤️
thank you so much
Bellisima ??
Grazie