filled donuts
i’m not a big fan of fried food but watching Zoe’s story on Instagram making Jelly Doughnuts made me just want to try them specially that i have some lemon curd left from 2 days ago when i made the Pavlova.
this recipe belongs to Amber Wilson but i copied it from Zoe’s website so its 100% not mine except i changed the filling, i must say its such a light fluffy dough, the donuts were soo fluffy and cooked in no time!
oh and i stole or let’s say i copied this super smart idea from my dear Cleubuttera when she made her Nutella Filled doughnuts by placing each donuts ball on a small piece of parchment paper, to make it easier for frying instead of grabbing them with my hand, BUT the only mistake i made was that i totally forgot to dust the those papers with flour so my dough got stuck on them and it was a struggle to flip them in the hot oil, so be CAREFUL and smart lol
the recipe is super easy, requires few ingredients and equipment and definitely worth
Recipe ..
Ingredients:
2 cups flour
3 Tbsp sugar
1 tsps. salt
1 1/2 tsps. yeast
2 large eggs
2 tsps. lemon zest
1/4 cup warm water
4 tablespoons unsalted butter, at room temperature
Vegetable oil for frying
Super fine Sugar for coating
Lemon curd for filling
Method:
- In a stand mixer with paddle attachment, combine together flour, yeast, salt, sugar, eggs, lemon zest and water on a medium speed for about 5 mins then start adding the butter till you get a smooth shiny dough, speed it up for like 3 mins then transform your dough to a lightly floured surface and knead by hand for 3 mins.
- Put the dough in a lightly oiled bowl, cover it with a plastic wrap and leave it in the refrigerator overnight.
- The next day, on a lightly floured surface divide the dough into 16 equal pieces, form each piece into a ball and place each on a piece of parchment paper dusted with flour ( this will make the process of grabbing the ball and drop it into the hot oil super easy ), cover with plastic wrap for like an hour or till they double in size.
- When the balls are ready for frying, heat the oil and start frying one ball at a time, just grab that small parchment paper and flip the ball to the oil, 1 min max on each side and if u want them same colour press the donuts down after u flip it on the other side.
- While they r still hot, cover them with sugar and allow them to cool completely.
- Fill a piping bag with lemon curd and fill each donuts ball with it.
بالعربي
لطريقة :
في العجانة الكهربائية نخلطوا الدقيق و الملح و الخميرة و البيض و الماء و السكر و بشر الليمون و و نعجنوهم لمدة 5 دقائق بعدين نبدوا نضيفوا الزبدة على مراحل و نخلوها تنعجن كويس لين نحصلوا عجينة رطبة بس ما تلصقش و فيها لمعة شوية … نسرعوا العجانة لمدة 3 دقائق بعدين نعجنوها شوية باليد علي سطح املس مرشوش بشوية دقيق لمدة 3 دقائق.
ندهنوا صحن غارق بشوية زيت ونحطوا فيه العجينة ترتاح في الثلاجة ليلة كاملة.
في اليوم الثاني نرشوا شوية دقيق على السطح اللي حنشتغلو عليه و نقسموا العجينة الى 16 قطعة متساوية و كل قطعة تتشكل على هيئة كرة صغيرة.
نحطوا الكور على مربعات صغيرة من ورق الزبدة مرشوش عليهم شوية دقيق ، العملية هادي تسهل علينا رفع الدونت بعد ما يخمر و يتضاعف حجمه و قليه بحيث نقيموه بالورقة و نقلبوه في الزيت من غير ما نمسوه و هكي حتى شكله يقعد زي ما هو، نغطوهم بالنايلو و نخلوهم يرتاحو لمدة ساعة على الاقل او لين يتضاعف حجمهم.
نسخنوا زيت القلي و نقلو كرة وحدة بس في كل مرة ، تاخد دقيقو بالكثير على كل جهة و لو تبوها كلها نفس اللون اضغطوا عليها في الزيت بعد ما تقلبوها على الوجه الثاني.
نلبسوهم بالسكر و هما قاعدين سحان و نحشوهم بصوص الليمون بعد ما يبردوا تماما.
المقادير :
2 كوب دقيق
3 م.ك سكر
1 م.ص ملح
1.5 م.ص خميرة
2 بيض
2 م.ص بشر ليمون
¼ كوب ماء دافي
4 م.ك زبدة طرية بحرارة الغرفة
سكر للتزيين
زيت نباتي للقلي
follow the recipe step by step by watching it on my Instagram highlights
تقدروا تشوفو خطوات التحضير على الانستجرام في خانة الهاي لايت