desserts,  Eid,  libyan

Libyan Ghrayba

Ghraiba is an easy to make dessert yet tricky, as the type of flour and ghee plays a main role in the final result. The best Ghraiba has super cracked surface and a smooth texture that melts in the mouth.

recipe

Ingredients:

6 cups flour ( sifted)
1 cup powdered sugar
1 ¼ cup Ghee
¾ cup oil
1 tbsp Baking Powder
Blanched Almonds ( for decoration)

Method: 

Mix dry ingredients together in a large bowl, in a separate bowl mix the oil and ghee, add to the dry ingredients gradually until we have a crumbly ball of dough. 

Wrap and place the dough in the refrigerator for 30 minutes for it to firm, take it out and knead it until the dough is paler in color. 

Preheat oven to 160C, prepare a baking tray with a piece of parchment paper and place the rack in the middle. 

Shape the dough into small balls, place on the prepared tray, add an almond on the canter of each ball. Bake the Ghrayba until it cracks and starts to get the golden color. 

———————————————————-

Note :
The reason we add the liquid gradually is due to the difference absorbing capacity of many variations of flours, some might need extra liquid in order to form a dough.

———————————————————-

بالعربي

الطريقة :

 نخلطوا المواد الجافة الاول و نخلطوا السمن و الزيت مع بعض بعدين انضيفوهم بالشوية عالدقيق لين تتكون عندنا عجينة تتكور بس تتفتف شوية و السبب في الاضافة التدريجية هو اختلاف نوع الدقيق يعني مرات الدقيق يمص السوائل اكثر من غيره فا محناج كمية اكبر من السمن و هكذا …

نحطوا العجينة في الثلاجة مدة 300 دقيقة عشان تمسك شوية و تكون اسهل في الدعك ( العجن ) و ندعكوها كويس لين تولي رطبة و لونها مبيض

في الصور موضح الفرق بين المدعوكة كويس و بين اللي مش مدعوكة *

​نسخنوا  الفرن على 160 درجة مئوية و نحطوا الرف في النص

نشكلوها كور و نستفوها في طاجين و نرصوا لوزة فوق كل غريبة

نطيبوها بنار من فوق الاول عشان تتفتح ( تتطربق ) بعدين نار فوق و لوطة لين تتحمر شوية بس .

لمقادير :

6 اكواب دقيق منخول

1 كوب سكر ناعم

1 1/4 كوب سمن ذايب

3/4 كوب زيت

م.ك بيكينج باودر

 لوز مقشر ( مزلط ) للتزيين

ملاحظة :

اضافة المواد السائلة تدريجا للدقيق لان انواع الدقيق تختلف من ناحية امتصاصها للسوائل و هكي افضل طريقة للوصول لقوام العجينة المطلوب حسب الدقيق المتوفر.

 

———————————————————-

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Memelibyan98
5 years ago

الطريقه تبان سهله هلبه ،و داعمتها بالصور ?اني انسانة فاشله ف الطبخ ? بس نحب ناكل هلبه ?? ع خاطر اني نحب ناكل هلبه نبي نجرب نطيب
طريقتك شفتها عند
@hey_its_saja
و شكرتها ادعيلي غدوا اتجيني كويسة ❤❤❤
Wish me luck .keep up the g8 work marra ❤??

Layla
Layla
5 years ago

What kind of cup measurment do you use please? American? Or actual drinking mug?

Follow by Email
Instagram