desserts,  Eid,  libyan

Libyan Ghrayba

Ghraiba is an easy to make dessert yet tricky, as the type of flour and ghee plays a main role in the final result. The best Ghraiba has super cracked surface and a smooth texture that melts in the mouth.

recipe

Ingredients:

6 cups flour ( sifted)
1 cup powdered sugar
1 ¼ cup Ghee
¾ cup oil
1 tbsp Baking Powder
Blanched Almonds ( for decoration)

Method: 

Mix dry ingredients together in a large bowl, in a separate bowl mix the oil and ghee, add to the dry ingredients gradually until we have a crumbly ball of dough. 

Wrap and place the dough in the refrigerator for 30 minutes for it to firm, take it out and knead it until the dough is paler in color. 

Preheat oven to 160C, prepare a baking tray with a piece of parchment paper and place the rack in the middle. 

Shape the dough into small balls, place on the prepared tray, add an almond on the canter of each ball. Bake the Ghrayba until it cracks and starts to get the golden color. 

———————————————————-

Note :
The reason we add the liquid gradually is due to the difference absorbing capacity of many variations of flours, some might need extra liquid in order to form a dough.

———————————————————-

بالعربي

الطريقة :

 نخلطوا المواد الجافة الاول و نخلطوا السمن و الزيت مع بعض بعدين انضيفوهم بالشوية عالدقيق لين تتكون عندنا عجينة تتكور بس تتفتف شوية و السبب في الاضافة التدريجية هو اختلاف نوع الدقيق يعني مرات الدقيق يمص السوائل اكثر من غيره فا محناج كمية اكبر من السمن و هكذا …

نحطوا العجينة في الثلاجة مدة 300 دقيقة عشان تمسك شوية و تكون اسهل في الدعك ( العجن ) و ندعكوها كويس لين تولي رطبة و لونها مبيض

في الصور موضح الفرق بين المدعوكة كويس و بين اللي مش مدعوكة *

​نسخنوا  الفرن على 160 درجة مئوية و نحطوا الرف في النص

نشكلوها كور و نستفوها في طاجين و نرصوا لوزة فوق كل غريبة

نطيبوها بنار من فوق الاول عشان تتفتح ( تتطربق ) بعدين نار فوق و لوطة لين تتحمر شوية بس .

لمقادير :

6 اكواب دقيق منخول

1 كوب سكر ناعم

1 1/4 كوب سمن ذايب

3/4 كوب زيت

م.ك بيكينج باودر

 لوز مقشر ( مزلط ) للتزيين

ملاحظة :

اضافة المواد السائلة تدريجا للدقيق لان انواع الدقيق تختلف من ناحية امتصاصها للسوائل و هكي افضل طريقة للوصول لقوام العجينة المطلوب حسب الدقيق المتوفر.

 

———————————————————-

Please follow and like us:

Leave a Reply

3 Comments on "Libyan Ghrayba"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Memelibyan98
Guest

الطريقه تبان سهله هلبه ،و داعمتها بالصور 💕اني انسانة فاشله ف الطبخ 💔 بس نحب ناكل هلبه 🙊🙈 ع خاطر اني نحب ناكل هلبه نبي نجرب نطيب
طريقتك شفتها عند
@hey_its_saja
و شكرتها ادعيلي غدوا اتجيني كويسة ❤❤❤
Wish me luck .keep up the g8 work marra ❤🇱🇾

Layla
Guest

What kind of cup measurment do you use please? American? Or actual drinking mug?

Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Dismiss

Join our subscribers list to receive new recipes
right when they're posted.

thank you for your subscription

There was an error while trying to send your request. Please try again.

LuLu`s Kitchen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.