breads,  desserts,  Eid,  libyan

Ftera

I’m not really sure if this recipe is 100% Libyan but its a tradition to make for the first day of Eid, its the typical breakfast after 30 days of fasting

usually people like with honey along with their tea or coffee but for me i just love it with cheese and i may add honey but the cream cheese has to be there lol

all you need to make this recipe a successes is a very good quality flour, high in gluten flour will allow the dough stretch to a very thin layer which is the secret to have it light like thin papers.

this is how the dough should look like, smooth surface, pale and not sticky yet playable, it is a MUST to let it rest for at least 2 hours, this is one of the main reasons that allow it to stretch.

هكي مفروض يكون شكل العجينة، ناعمة و لونها فاتح لان الدقيق كويس و ما تتلصقش بس رطبة قابلة للتشكيل، و مهم جدا نخلوها ترتاح مدة لا تقل عن ساعتين عشان يسهل العمل بيها بعدين.

 

there are 2 resting periods for the this dough even though it has no yeast or B.P but the gluten in the flour has to take its time to develop so another resting period is a MUST after we divide the dough into small pieces and shaping them like small balls.

It has to be covered with kitchen towel so the dough wont create a rough dry skin on top.

عجينة الفطيرة ترتاح مرتين مع ان مفيش في مكوناتها لا خميرة و لا بيكينج باودر بس الراحة تساعد الجلوتن ان يتمطط معانا فا ضروري ترتاح ثاني بعد ما نقسموها قطع صغيرة .

ضروري تتغطى بفوطة عشان العجينة ما تكونش طبقة جافة عالسطح.

NOW cholesterol people you need to close your eyes lol, alot of butter and oil has to be used here and by alot i mean ALOT !!!!

the first time i made ftera i couldn’t eat it coz i figured out the huge amount of fat used to make it this yum, but now i just need to stay away of it for 2 days, then i can enjoy the super delicious thin layers ftera.

جماعة الكولسترول ضروري تسكرو عيونكم توا هههه الحكاية محتاجة كمية كبيرة من الزيت و الزبدة.

اول مرة درت فطيرة في حياتي ما قدرتش ناكلها لاني اكتشفت قداش فيها زيت و زبدة بعدين تغير الوضع و بديت محتاجة ما نشوفهاش يومين او ثلاثة عشان ننسى و بعدين نستمتع بيها كيف كلها ورق رقيق و لذيذة .

stretching the dough with butter and oil then folding will create those think layers then when we press again to stretch it the edges will stick but the layers will stay.

 

لما نحلو العجينة بالزيت و الزبدة و نطبقوها تتكون عندنا الطبقات الرقيق للفطيرة بعدين لما نضغطوا و نحلوها ثاني الاطراف تلصق و الطبقات تقعد زي ما هي.

recipe

 Ingredients:

 

3 cups flour

1 tsp. salt

Water

½ cup butter

2/3 cup vegetable oil

Method:

Mix flour and salt then start adding water till you get a nice soft dough but not sticky, transform the dough into a clean surface and knead it for 10 minutes or you can do it in an electric mixer using a kneading hook, cover with clean kitchen towel and let it rest for 2 hours.

Divide the dough into 12 equal pieces, form each piece into a small ball, cover again with kitchen towel and allow to rest for 1-2 hours.

Melt butter with oil, then start stretching each ball by pouring some of the butter mixture on a clean surface, put the dough on it and add another amount of butter on it then stretch it from the middle out till you get a very thin dough that is almost transparent.

Fold the top side on the middle then the bottom, same with right side and left to form a rectangular.

Heat a non-stick pan and using your fingertips stretch out each one a bit to make a bigger rectangular then cook on the pan for 2 minutes on each side.

بالعربي

الطريقة:

نخلطوا الدقيق و الملح مع بعض و نبدوا نزيدوا عليهم المية لين تتكون عندنا عجينة رطبة نوعا ما لكن ما تتلصقش، نعجنوها لمدة 10 دقائق باليد او بالعجانة بعدين غطوها بفوطة نظيفة و خلوها ترتاح ساعتين.

بعد ما ترتاح العجينة نقسموها 12 قطعة متساويات و نشكلوهم على شكل كور بنفس المقاس و نغطوهم مرة ثانية بالفوطة يرتاحو بمدة 1-2 ساعات.

نذوبوا الزبدة و الزيت و نصبوا شوية من الزبدة على السطح اللي بنشتغلوا عليه نحطوا عليه العجينة و شوية فوقها ثاني و نبدوا نحلو العجينة بيدينا من النص للأطراف لين تولي رقيقة و شبه شفافة.

نطبقوا الطرف الفوقي على النص و اللوطي عليه و نفس الشي للطرف اليمين و اليسار بحيث يتكون عندنا مربع .

نسخنوا طاوة ما تلصقش و باطراف صوابعنا نحلو الفطيرة شوية بحيث تعطينا مربع اكبر شوية و نطيبوها لمدة دقيقتين على كل جنب.

المقادير:

3 اكواب دقيق

1 م.ص ملح

ماء للعجن

½ كوب زبدة

2/3 كوب زيت نباتي

Please follow and like us:

Leave a Reply

Be the First to Comment!

avatar
  Subscribe  
Notify of
Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram

Join our subscribers list to receive new recipes
right when they're posted.

thank you for your subscription

There was an error while trying to send your request. Please try again.

LuLu`s Kitchen will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.