basic,  breakfast

Figs and Ginger Jam

OK, this is gonna sound surprising for most of you, i dont eat Figs as fruits !!! BUT i do like to bake with them lol.

so my parents has this big Figs tree and every year they keep asking me to at least try it as if i might change my mind lol but anyways its a bless to have this fruit, cakes, tarts taste amazing with it even grilled with some honey and dried mint then add some goat cheese, PERFECTION!

عارفة حتتفاجؤ باني من الناس اللي ما تاكلش التين ( الكرموس ) كا فاكهة بس نحب ندير بيه حلويات !

كل سنة نحاول بالك يعجبني و للاسف ما قدرتش هههه بس و الله جميل جدا في الحلويات بالذات التارت و الكيكات، انا نحبها مشوي مع عسل و نعناع مجفف و جبنة معز ! لذاذة !

as you can see the figs i’m using are  green, so the result will be kindda brown jam, if you decided to use red figs the color will be reddish but it will taste nearly the same.

make sure you peel the figs coz the skin wont dissolve while cooking, i personally find it annoying when i spread it on my toast, i dont mind fruit chunks actually i love to have small pieces of fruits but the skin, well depends on the fruit lol for figs no i like to take them off.

زي ما واضح في الصور المربى لونه بني شوية لاني استعملت التين الاخضر، تقدروا تستعملو اللي تحبوا اللون بس حيتغير و يفرق بس الطعم نفس الشي.

انا نقشر فيه لان القشرة مش حتذوب عالنار و انا بالنسبة ليا مزعجة في الاكل، نحب ناكل قطع فاكهة في المربى بس القشرة في مربى التين لااااا  .

 

 

this recipe goes through 2 steps or let me say the figs will go through 2 stages, first would be softening the fruit and evaporate most of liquids then we add sugar to be cooked all the way with fruits again, this will make is thick and result into the known jam texture.

 

الوصفة هادي مقسمة لمرحلتين ، الاولي ترطيب الفاكهة و التخلص من الساءل اللي فيها بعدين لما نضيفوا السكر يبدا يتكون قوام المربى .

 

recipe

Ingredients:

1 kg figs (peeled and chopped)

¼  cup lemon juice

1 Tbsp. ginger (powder)

2 cups sugar

Method:

Combine figs, ginger and lemon juice in a large sauce pan, bring to boil, simmer, lower heat and cover for 20 minutes or until figs are soft.

Add sugar, stir over heat without boiling until all the sugar dissolved, now bring to boil, lower the heat and leave it uncovered for another 20 minutes or simply try the jell test which is taking 1 Tbsp. out of the pan and put in freezer for 1 minutes if its done then you will find it like jelly.

Allow it to cool then fill your jars and cover, keep in a dry cool place

بالعربي

الطريقة:

 

نحطوا التين مع عصير الليمون و الزنجبيل في طنجرة كبيرة شوية و نحركوهم على النار لين يبدو يغلو، نخلوهم على نار هادية و نغطوا الطنجرة لمدة 20 دقيقة او لين الفاكهة تولي رطبة.

نضيفوا السكر و نستمروا في التحريك لين يذوب تماما، خلوها من غير غطاء على نار هادية لمدة 20 دقيقة او نجربو اختبار الجيلي متاع المربى اللي هو ناخدوا مقدار ملعقة كبيرة من المربى و نحطوه في الفريز لمدة دقيقة، لو جاهز نلاحظ القوام تغير و اصبح متماسك زي الجيلي.

خلوها تبرد و تحفظ في فازوات في مكان بارد و جاف.

المقادير:

1 كيلو تين ( مقشر و مقطع  قطع متوسطة )

¼ كوب عصير ليمون

1 م.ك بودرة زنجبيل

2 كوب سكر

 

 

 

 

 

 

 

 

 

follow the recipe step by step by watching it on my Instagram highlights

 

تقدروا تشوفو خطوات التحضير على الانستجرام في خانة الهاي لايت

Please follow and like us:

Leave a Reply

2 Comments on "Figs and Ginger Jam"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
زبيدة
Guest

هل نقدر نستعمل اي نوع فاكهة نحبها كبديل ل الكرموس بنفس الطريقة و الخطوات .. و الا الطريقة هذه للكرموس بس

Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram