Eid,  libyan

Aseeda

This is the most popular breakfast dish in all over Libya, it can be eaten with different combinations, the most used are honey and butter or date molasses with olive oil.

recipe

Ingredients:

2 cups flour (sifted)
1 ¾ cup water
Pinch of salt
Teaspoon of vegetable oil.
1 cup pure honey
¾ cup butter

Method:

  • Place water in a non- stick high saucepan over heat and bring to boil, add salt and oil then the flour and mix continuously until a soft ball of dough is formed. 
  • Remove from heat, using a wooden spoon rub the dough against the saucepan’s wall, return to heat again,at this stage if the dough is a bit hard add a little boiled water and continue mixing. 
  • Repeat the previous steps 3 times until the Aseeda is done (to make sure you can taste the dough using a spoon, if it doesn’t stick in your mouth then it is ready)
  • Melt the butter and slightly heat the honey. 
  • Form the Aseeda dough into a flat round ball as shown in the photo, pour the honey on top and butter around the edges of the dough. 

——————————————————-

بالعربي

الطريقة:

نحطوا المية في طنجرة عالنار و تكون رقبتها شوية عالية و ما تلصقش … اول ما تغلي المية نضيفة الملح و الزيت و بعدها الدقيق و نحركوا في نفس الوقت باستمرار لين تبدا تتكون عجينة رطبة نوعا ما 

نرفعوا الطنجرة من عالنار و بكاشيك اللوح ندعكوا العجينة كويس على حواشي الطنجرة و بعدين نردوها عالنار و لو العجينة كانت يابسة شوية ممكن نضيفوا امية ساخة و نستمروا في التحريك 

نكرروا العملية هادي 3 مرات و عشان نعرفوا العصيدة جاهزة او لا نضوقو طرف صغير لو ما تلصقش في الفم اذا هي جاهزة 

نذوبو الزبدة و نسخنوا العسل شوية بحيث يكون دافي 

نشكلو العصيدة على هيئة كورة بس مفطحة شوية و نديرو فيها حفرة من فوق زي الصورة

العسل ينصب في النص و الزبدة في الجنب  

المقادير:

2 كوب دقيق منخول

1 3/4 كوب ماء

رشة ملح

م.ص زيت نباتي

1 كوب عسل

3/4 زبدة

——————————————————-

Please follow and like us:

Leave a Reply

2 Comments on "Aseeda"

avatar
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Areej
Guest

سلم ايديك . سؤال بعدما ماتعصديها اول مرة وترديها على النار مش المفروض تضيفى عليها ميه بش اطيب فيها او كيف?

Follow by Email
Facebook
Twitter
Pinterest
Pinterest
Instagram